Trash to treasure

Η επιχειρηματική μας ιδέα επικεντρώνεται γύρω από την ανταλλακτική ανακύκλωση. Eνα καινοτόμο υψηλά εξελιγμένο τεχνολογικό σύστημα που περιλαμβάνει έναν τροποποιημένο κάδο ανακύκλωσης, μία εφαρμογή κινητού και έναν αυτόματο πωλητή προϊόντων. Ο χρήστης-πελάτης χρησιμοποιεί τον τροποποιημένο κάδο ώστε να ανακυκλώσει. Για ορισμένες ποσότητα ανακυκλώσιμων κερδίζει πόντους σε μορφή ψηφιακού νομίσματος στην εφαρμογή του κινητού. Τους πόντους αυτούς μπορεί να τους εξαργυρώσει σε προϊόντα από τον αυτόματο πωλητή ή για εκπτώσεις σε συμβεβλημένα καταστήματα. Μέσω της εφαρμογής της ιδέας επιθυμούμε να επιτύχουμε την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου σκουπιδιών σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ(πεδίο 6)

1.Η καινοτομία που προσδίδει δύναμη / ανταγωνιστικότητα στην ιδέα μας είναι το ότι συνδυάζει μια τεχνολογική  λύση με το κίνητρο της επιβράβευσης. Επίσης παρέχεται μια πλέον αυτοματοποιημένη αλλά και πιο αποδοτική διαδικασία ανακύκλωσης εν συγκρίσει με τη συμβατική.(Μέσω του διαχωρισμού στη πηγή μειώνονται σημαντικά τα κόστη της ανακύκλωσης https://imgur.com/a/jagHo.Τονίζεται επίσης ότι η επιχείρηση που σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε είναι κοινωνικού χαρακτήρα και στόχος είναι να έχει ένα ποσό εσόδων αρκετό έτσι ώστε να είναι βιώσιμη και αυτοσυντηρούμενη, όχι εμπορικού τύπου με στόχο καθαρά το κέρδος.Τα προϊόντα που προσφέρονται από την επιχείρηση μας είναι ο αυτόματος πωλητής και τα περιεχόμενά του όπως και ο ίδιος ο κάδος. Οι υπηρεσίες που θα απολαμβάνει ο χρήστης είναι η εφαρμογή που παρέχουμε, οικονομικές ελαφρύνσεις αλλά και πρόσβαση στο ψηφιακό μας νόμισμα.Καθώς δεν υπάρχει κάποιο παρόμοιο σύστημα, προσφέρουμε στο χρήστη έναν ευχάριστο και μοναδικό τρόπο διαχείρισης των ανακυκλώσιμών του, παρακινώντας τον να συμμετέχει στην διαδικασία της ανακύκλωσης αλλά και ανταμείβοντάς τον. Κομβικό εργαλείο στην όλη διαδικασία είναι η εφαρμογή μας(APP) που θα διατίθεται δωρεάν στην αγορά (PlayStore, Appstore) και ενεργοποιεί τη διαδικασία ανταμοιβής, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα εξαργύρωσης των πόντων του είτε μέσω εκπτώσεων σε συμβεβλημένα τοπικά καταστήματα ,είτε στους αυτόματους πωλητές μας που θα βρίσκονται σε κεντρικές και πολυσύχναστες τοποθεσίες.Πηγή εσόδων αποτελούν τα διαχωρισμένα στη πηγή ανακυκλώσιμα τα οποία έχουν οικονομικό ενδιαφέρον σε εταιρίες ανακύκλωσης, τα δεδομένα και στατιστικά/ποσοστά συνηθειών ανακύκλωσης και κατανάλωσης των χρηστών τα οποία συλλέγονται μέσω της εφαρμογής και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εταιρίες περισυλλογής δεδομένων. Τέλος  ως ένας περιβαλλοντικά φιλικότερος τρόπος διαφήμισης θα τραβήξει το ενδιαφέρον εταιριών που θέλουν να διαφημιστούν μέσω του συστήματός μας(mobile adds, logo εταιρίας εκτυπωμένο πάνω στον κάδο/πωλητή, κτλ…) ή μέσω χορηγίας προϊόντων για διάθεση μέσω του πωλητή .

2.Mε την εφαρμογή του αυτοματοποιημένου και τροποποιημένου κάδου ανακύκλωσης με ανταποδοτικό χαρακτήρα, τις υπηρεσίες που προσφέρει μπορεί να τις αποκτήσει ένα μεγάλο μέρος του αστικού πληθυσμού. Καταρχάς η εφαρμογή θα διανέμεται δωρεάν σε οποιονδήποτε θέλει και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει(έχει δηλαδή πρόσβαση σε κάδο και συσκευή smartphone).Το σημαντικότερο κομμάτι της αγοράς που απευθυνόμαστε είναι αυτό το οποίο έχει άμεση πρόσβαση/επαφή με το κάδο και τον πωλητή. Προτιμότερες είναι τοποθεσίες μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού(πλατείες, Πανεπιστήμια, νοσοκομεία, στρατόπεδα, συναυλιακοί χώροι/καταστήματα, …..) όπου μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον οποιουδήποτε παρελκόμενου ο οποίος μπορεί να γίνει και χρήστης έτσι.  Η εφαρμογή στοχεύει σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 13 – 55 καθώς είναι αυτό το ηλικιακό εύρος των ατόμων που έχουν και γνωρίζουν πως να χειρίζονται τα έξυπνα κινητά που δίνουν τη δυνατότητα εγκατάστασης της εφαρμογής. Επιπλέον η εφαρμογή απευθύνεται σε άτομα τα οποία είναι η θέλουν να γίνουν  περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένα και να προσθέσουν επιπλέον όφελος στην διαδικασία της ανακύκλωσής τους.

Στατιστικά ενδιαφέροντος

7 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν smartphone δηλαδή  7.537.735,1 άτομα μόνο στην Ελλάδα είναι χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων. (http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5450250/to-internet-kerdizei-toys-ellhnes/ )

Παγκοσμίως για το 2017 οι χρήστες smartphone υπολογίζοντα στα 2.32 δις.

(https://www.statista.com/statistics/330695/number-of-smartphone-users-worldwide/)

Με στοιχεία του 2013 στην Ελλάδα ανακυκλώθηκαν 18-20% των παραγόμενων σκουπιδιών.

https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/506591/i-ellada-stis-teleutaies-theseis-stin-anakuklosi-stin-europi 

3.Η ιδέα μας ανήκει στον κλάδο της κοινωνικής και πράσινης επιχειρηματικότητας. Η εφαρμογή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε αρχικό στάδιο σε Πανεπιστημιακές Κοινότητες, λόγω του προστατευμένου περιβάλλοντος και της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των άμεσα προσβάσιμων σε αυτήν χρηστών. Σε περίπτωση επιτυχίας και εξέλιξης θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μέρη με μεγάλη κινητικότητα, σε αστικά και μη κέντρα και επίσης σε τοποθεσίες εκδηλώσεων. Συνεχίζοντας στο τομέα των ανταγωνιστών μας, ενδεχόμενοι ανταγωνιστές είναι τα ήδη υπάρχοντα συστήματα ανταλλακτικής ανακύκλωσης που λειτουργούν με πολύ πιο περιβαλλοντικά φορτικές μεθόδους( τύπωμα κουπονιών, αποδείξεων, χρήση πλαστικών καρτών μελών/συμμετεχόντων) τα οποία ανταγωνιζόμαστε με γρηγορότερες και πιο πράσινες μεθόδους. Εισάγοντας αυτή τη καινοτομία στην αγορά ενδέχεται να υπάρξει αφομοίωσή και υιοθέτηση της από τα προαναφερόμενα συστήματα σε βάθος χρόνου καθώς κρίνεται αποδοτικότερη από τα ήδη υπάρχοντα. Πλεονέκτημά τους είναι η σαφώς καλύτερη και πιο ευρεία διαφήμιση που μπορούν να προσφέρουν απέναντι σε αυτήν μιας νεοεμφανιζόμενης εταιρίας-επιχείρησης. Καθώς η ιδέα ανήκει στην κοινωνική και πράσινη επιχειρηματικότητα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε τύπου συνεργασία οποιουδήποτε τύπου, με ανταγωνιστές έως ένα βαθμό και μη, καθώς ο απώτερος σκοπός είναι η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στις πόλεις και η περιβαλλοντική αγωγή και εκπαίδευση των χρηστών.(υιοθέτηση περιβαλλοντικά υπεύθυνης συμπεριφοράς)

 1. ΚΟΣΤΟΣ
 • Κόστη πρωτοτύπου (8-10/10/2017) για βασική συναρμολόγηση μηχανισμού
 • 2 Raspberry pi (20×2)
 • LCD οθόνη (40)
 • Wireless wifi adapter (κεραια) (14)
 • 2 Webcam (15×2)
 • Speakers (20)
 • Καλώδια/Βίδες (10)
 • Ηλεκτρονικοί μεντεσέδες ( 3×2)
 • ΣΥΝΟΛΟ: 160
 • Κόστος συναρμολόγησης εξωτερικού (Εξαρτάται απο το υλικό κατασκευής)
 • Ξύλα ΝΟΒΟΠΑΝ (50 – 70)

ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΔΟΥ: 160 + 70 = 230

 1. Εκτιμώμενο κόστος τελικού Κάδου (250 – 600) + Προστιθέμενα έξοδα

+Ανθεκτικό εξωτερικό υλικό
+Κόστος σερβερ

+Κατανάλωση ρευματος

+Κόστος  ίντερνετ παροχής/χρήσης

 1. Εκτιμώμενο Κόστος Αυτόματου Πωλητή
 • Σκελετός (200)
 • Κόστος τροποποίησης κ μηχανισμοί (100)

ΚΟΣΤΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΠΩΛΗΤΗ: 200 + 100 =300

5-7 μέρες από μια ομάδα 4 ατόμων. Στην ομάδα χρειάζεται ένας μηχανικός-μηχανολόγος-ηλεκτρονικός και τουλάχιστον ακόμα ένας προγραμματιστής.

Με τη συμμετοχή τους υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 1-2 μήνες για την ολοκλήρωση της εφαρμογής και την κατασκευή του πωλητή αλλά και του συστήματος επικοινωνίας των τριών που θα βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή.

5.Η ομάδα μας αποτελείται από τρεις προπτυχιακούς και μία απόφοιτο του Τμήματος Περιβάλλοντος. Το ηλικιακό εύρος της ομάδας είναι από 23-24 έτη. Μέσω των σπουδών μας αλλά και της προσωπικής μας ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον, μπορούμε να κατανοήσουμε το πρόβλημα του μεγάλου όγκου σκουπιδιών καθώς και την ανάγκη για την εύρεση μιας όσο το δυνατών αποδοτικότερης λύσης με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι δυνατότητες του κάθε μέλους της ομάδας μας σα συνδυασμό έχουν σαν αποτέλεσμα τη σωστή οργάνωση, την καλή επικοινωνία, τις γνώσεις προγραμματισμού, κατασκευής και υπολογιστών και τη γνώση περιβαλλοντικών εννοιών και την προώθηση υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς. Κυριότερο όμως γνώρισμά της είναι ότι πιστεύει στην επιτυχία της ιδέας αλλα και στο ότι είναι μια αποδοτική λύση ενός σοβαρού προβλήματος και στα δυο χρόνια δουλειάς πάνω της έχει κάνει πολλές θυσίες για να τη δει να υλοποιείται.

6.ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣhttps://imgur.com/a/fObnG

 1. Login στην συσκευή του χρήστη και προσέγγιση ενός κάδου.
 2. Αναγνώριση χρήστη από τον κάδο.
 3. Τοποθέτηση ανακυκλώσιμων στο κάδο, ψηφιακή αναγνώρισή τους από αυτόν και απόδοση συναλλάγματος-νομισμάτων.

4α. Διαχωρισμός ανακυκλώσιμων ανά είδος στον κάδο μέσω του μηχανισμού.

4β. Ανταλλαγή συναλλάγματος με προϊόντα-εκπτώσεις-υπηρεσίες με μελλοντικούς συνεργάτες μέσω της συσκευής (ηλεκτρονικού λογαριασμού) του χρήστη.

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ιδέα σκοπεύει σε ένα όσο πιο αυτοματοποιημένου συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης γίνεται με το μικρότερο εφικτό περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά τη λειτουργία. Έτσι αντικαταστάθηκε η χρήση χαρτιού, κουπονιών και πλαστικών καρτών με μια ψηφιακή εφαρμογή στο κινητό. Καθώς η επιτυχία του βασίζεται στο κοινό που το χρησιμοποιεί, σκοπεύουμε ο αυτόματος πωλητής που θα εγκατασταθεί να περιέχει προϊόντα που θα έχουν επιλέξει οι χρήστες(μέσω ιστοσελίδας) αλλα και την επιλογή  δυνατότητας εξαργύρωσης των πόντων σε τοπικές επιχειρήσεις για την έκπτωση σε προϊόντα όπως είναι φαγητό η ροφήματα(καφέ, αναψυκτικά, κτλ) αλλά και ειδών ψυχαγωγίας (έκπτωση σε εισιτήρια σινεμά , κτλ) που ψηφίζουν οι ίδιοι . Ακόμα, μέσω του κάδου δίνεται η δυνατότητα διαφήμισης σε επερχόμενους επενδυτές και ενοικιασές του συστήματος, καθώς δίνεται η δυνατότητα της τοποθέτησης του λογότυπου πάνω στον κάδου αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την εκτύπωση φυλλαδίων, αφισών, κ.τ.λ. Συνεπώς, γίνεται εφικτή η αγορά του κάδου από υποψήφιους αγοραστές αλλά και επενδυτές που σκοπεύουν να διαφημιστούν μέσω του κάδου αλλά και να υιοθετήσει ένα περιβαλλοντικό προφίλ για την επιχείρηση ή τον οργανισμό τους.

Ο τροποποιημένος κάδος ανακύκλωσης δίνει τη δυνατότητα περιορισμένης παροχής ίντερνετ στους χρήστες της εφαρμογής για την αλληλεπίδραση κινητού κάδου. Τέλος, πάλι μέσω της εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα καταγραφής των ποσοστών ανακύκλωσης των χρηστών και μέσω αυτών η αγορά τους από ενδιαφερόμενους αγοραστές. 

 • Μεθοδολογία υλοποίησης ιδέας σε τομείς. Κάθε τομέας έχει διαφορετικό χρώμα ανάλογα με το μέρος του συστήματος που σχετίζεται(Κάδος, Εφαρμογή, Αυτόματος πωλητής)

-Κατασκευή κάδου με ικανότητες οπτικής αναγνώρισης αντικειμένων και μέτρησης/διαχωρισμού τους

-Κατασκευή της εφαρμογής και του ψηφιακού νομίσματος-συναλλάγματος αλλά και της back end λειτουργίας

-Test-Trial επικοινωνίας κάδου- εφαρμογής

-Test-Trial επικοινωνίας κάδου – Αυτόματου Πωλητή

-Δημιουργία ενός αλγορίθμου συσχέτισης μονάδων συναλλάγματος με προϊόντα

-Τοποθέτηση προϊόντων στον αυτόματο πωλητή

-Προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με διάφορους τρόπους (επιβράβευση, extra ποσοστό λήψης μονάδων σε συνεχόμενες μέρες ανακύκλωσης) και επιβράβευση της Περιβαλλοντικά υπεύθυνης συμπεριφοράς


Κωδικός Ιδέας

2612

Ονοματεπώνυμο Υπευθύνου

Αθανάσιος Κουκούλης

Ιδιότητα

Φοιτητής ΠΑ

Τμήμα Πανεπιστήμιου Αιγαίου

Περιβάλλοντος

Ονοματεπώνυμο 2ου Μέλους

Μορίκη Ειρήνη

Ονοματεπώνυμο 3ου Μέλους

Ψευτγοκά Διαμαντίνα

Ονοματεπώνυμο 4ου Μέλους

Τσακάλη Ευαγγελία

Κατηγορία Υποβολής

Θεματική Κατηγορία

Τουρισμός-Πολιτισμός-Περιβάλλον

Η ιδέα σας έχει τύχει εμπορικής εφαρμογής μέχρι τώρα;

Όχι